Je nieuwe Traxxas Blast is ontworpen met waterbestendige eigenschappen om de elektronica in het model (ontvanger, servo, elektronische snelheidsregelaar) te beschermen. Dit geeft je de vrijheid om plezier te hebben met het besturen van je Blast. Hoewel het model zeer waterbestendig is, mag de Blast niet worden beschouwd als volledig waterdicht of onderdompelbaar. Waterbestendigheid geldt alleen voor de geïnstalleerde elektronische componenten. Extra zorg en onderhoud zijn vereist wanneer water de mechanische en elektrische onderdelen raakt om corrosie van metalen onderdelen te voorkomen en hun goede werking te behouden. Voordat je verder gaat, zijn hier enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen om in gedachten te houden.

  • Zonder de juiste zorg kunnen sommige onderdelen van je model ernstig beschadigd raken door contact met water. Extra onderhoudsprocedures zijn vereist na het rijden om de prestaties van je model te behouden.
  • Niet alle batterijen kunnen in natte omgevingen worden gebruikt. Raadpleeg de batterijfabrikant om te zien of hun batterijen in natte omstandigheden kunnen worden gebruikt. Gebruik geen LiPo-batterijen in natte omstandigheden. Let op: de Nautica ESC is niet compatibel met LiPo-batterijen.
  • De Traxxas TQ 2.4GHz zender is niet waterbestendig.
  • Gebruik je model niet tijdens een regenbui of ander slecht weer waarin bliksem aanwezig kan zijn.
  • Laat je model niet in contact komen met zout water (zeewater), brak water (tussen zoet en zout water) of ander vervuild water. Zout water is zeer geleidend en corrosief. Wees voorzichtig als je van plan bent om je model in de buurt van een strand te gebruiken.
  • Kies een waterlichaam (minimaal 25 cm diep) dat vrij is van mos en gras. Rijd de Blast niet in ruw, woelig water of bij harde wind (meer dan 24 km/u). Deze omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je Blast omslaat.
  • De besturing van de Blast is zeer gevoelig. Een lichte input op de besturingscontrole zal een groot effect hebben op de boot. Wanneer de boot in open water is, stel dan de stuurtrim op de zender bij totdat de boot uit zichzelf in een rechte lijn vaart. (Let op: de Blast zal alleen uit zichzelf in een rechte lijn varen wanneer hij recht tegen de wind in of met de wind mee vaart. Zijwind vereist constante stuurinvoer om een rechte koers te behouden.)
  • Vermijd scherpe bochten op hoge snelheid om spin-outs te voorkomen.
  • Wees altijd klaar om het gas te verminderen als de Blast onstabiel lijkt of "chine walking" vertoont (heftig van links naar rechts schommelt). Verminder altijd het gas tijdens het draaien, vooral in ruw water. Het springen met de Blast of het slepen van iets ermee moet niet worden geprobeerd.
  • Breng de Blast terug naar de kust bij het eerste teken van zwakke batterijen (de Blast begint te vertragen en de besturing wordt traag).

Als de Blast op volle snelheid draait maar nauwelijks vooruitgaat, caviteert de propeller. Probeer langzaam het gas te geven om de Blast in plané te krijgen. Als je problemen hebt met cavitatie, controleer dan de propeller op beschadigingen of verstrikte rommel. De propeller van de Blast is speciaal ontworpen voor zijn toepassing en is daarom zeer gevoelig voor veranderingen of aanpassingen. Vervang de propeller als deze beschadigd is.

Voor je met je Blast gaat varen:

  1. Raadpleeg de sectie "Na het varen met je Blast" voordat je verder gaat. Zorg ervoor dat je begrijpt welk onderhoud vereist is.
  2. Controleer of de O-ring en de afdekking van de ontvangerbox correct en stevig zijn geïnstalleerd. Zorg ervoor dat de schroeven goed vastzitten en dat de blauwe O-ring niet zichtbaar uit de rand van de afdekking steekt.
  3. Controleer of je batterijen in natte omstandigheden kunnen worden gebruikt.
  4. Normaal gesproken zal er zeer weinig water in de boot komen. Leeg eventueel stilstaand water uit de boot tussen de vaartochten door. Boor een klein gaatje van 1,6 mm aan de voorkant van de boot om het water af te voeren. Voer het water niet af via de achterkant van de boot (in de buurt van het radiosysteem).
  5. Controleer de bedrading op rafelige draden of losse verbindingen.
  6. Controleer of de stelschroeven in de kraag van de stuurstangen en in de universele koppelingen (die de buitenaandrijving met de aandrijfas en de aandrijfas met de motor verbinden) goed vastzitten. Je kunt een schroefborgmiddel op deze schroeven aanbrengen om te voorkomen dat ze losraken.
  7. Controleer de bevestiging van de ontvanger en servo's.
  8. Controleer de rubberen afdichting van de aandrijfas op sneden en scheuren. Probeer niet te varen met de Blast als deze afdichting beschadigd is.
  9. Controleer of de propeller goed vastzit. Houd de U-koppeling vast en draai de propeller met de klok mee tot hij met de hand vastzit. Inspecteer de propeller visueel op deuken, beschadigingen en vervormingen. Vervang hem indien beschadigd.
  10. Controleer de werking van het radiosysteem, vooral de staat van de batterijen.
  11. Inspecteer de romp visueel op scheuren, schade of mogelijke lekkages.
  12. Controleer op verslechtering van het rubberen bandje dat het bovenluik vasthoudt.
  13. Zorg ervoor dat de wateropname (A) en de afvoerslang (B) vrij zijn van rommel en correct zijn aangesloten. Anders kan de motor oververhit raken.

Na het varen met je Blast:

  1. Spuit alle lagers, aandrijflijnen en bevestigingsmiddelen in met WD-40 of een vergelijkbare waterverdringende lichte olie.
  2. Laat de boot staan of blaas hem af met perslucht. Het verwijderen van het luik en het plaatsen van de boot op een warme, zonnige plek helpt bij het drogen.
  3. Verwijder voor de zekerheid de afdekking van de afgesloten ontvangerbox. Hoewel het onwaarschijnlijk is, kunnen vocht of kleine hoeveelheden vocht of condensatie tijdens het varen de ontvangerbox binnendringen. Dit kan op de lange termijn problemen veroorzaken met de gevoelige elektronica in de ontvanger. Het verwijderen van de ontvangerbox afdekking tijdens opslag laat de lucht binnenin drogen. Deze stap kan de lange termijn betrouwbaarheid van de ontvanger verbeteren. Het is niet nodig om de ontvanger te verwijderen of enige draden los te koppelen.

Ontvangerbox: Het Behouden van een Waterdichte Afdichting

Verwijderen en Installeren van Radiocomponenten

Het unieke ontwerp van de ontvangerbox maakt het mogelijk om de ontvanger te verwijderen en te installeren zonder het vermogen te verliezen om een waterdichte afdichting in de box te behouden. De gepatenteerde draadklemfunctie geeft je ook de mogelijkheid om aftermarket radiosystemen te installeren en de waterdichte eigenschappen van de ontvangerbox te behouden.

Verwijderen van de Ontvanger:

  1. Verwijder de twee 3x10mm knopschroeven om de afdekking te verwijderen.
  2. Til de ontvanger uit de box en leg deze apart. De antennedraad zit nog steeds in het klemgebied en kan nog niet worden verwijderd.
  3. Verwijder de draadklem door de twee 2,5x8mm schroeven te verwijderen.
  4. Koppel de servo- en ESC-kabels los van de ontvanger en verwijder de ontvanger.

Installatie van de Ontvanger:

  1. Installeer de draden altijd in de ontvangerbox voordat je de ontvanger installeert.
  2. Installeer de antennedraad en de servokabels in de ontvangerbox.
  3. Rangschik de draden netjes met behulp van de draadgeleiders in de ontvangerbox. De overtollige draden worden in de ontvangerbox gebundeld. Label welke draad voor welk kanaal is.
  4. Breng een kleine hoeveelheid siliconenvet (Traxxas onderdeel #1647) aan op de draadklem.
  5. Installeer de draadklem en draai de twee 2,5x8mm schroeven stevig vast.
  6. Installeer de ontvanger in de box en sluit de draden aan op de ontvanger.
  7. Zorg ervoor dat de O-ring correct in de groef van de ontvangerbox is geplaatst zodat de afdekking deze niet knelt of op enigerlei wijze beschadigt.
  8. Installeer de afdekking en draai de twee 3x10mm knopschroeven stevig vast.
  9. Controleer de afdekking om er zeker van te zijn dat de O-ring afdichting niet zichtbaar is.

Afstellingen

Afstellen van de Trimhoek

De buitenaandrijving van de Blast stelt je in staat om de trimhoek van de propeller aan te passen. De trimhoek verandert hoe hoog de boeg van de boot uit het water komt. Het correct instellen van de trimhoek zorgt voor de maximale snelheid en efficiëntie van de Blast.

Wanneer de buitenaandrijving omhoog wordt getrimd, zal de boeg (voorkant) van de boot hoger varen, waardoor de boot iets sneller zal zijn; echter, het zal onstabieler zijn in de wind. Trim de buitenaandrijving niet omhoog op winderige dagen of bij het varen in woelig water. Als de trim te hoog is ingesteld, zal de boeg op en neer stuiteren (“dolfijnen”), en kan de propeller beginnen te caviteren. Wanneer de buitenaandrijving omlaag wordt getrimd, wordt de boeg van de boot verlaagd, waardoor het natte oppervlak van de boot toeneemt. Dit vertraagt de Blast iets, maar verbetert de stabiliteit en controle. Experimenteer met deze afstelling om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw specifieke omstandigheden.

Afstellen van de Speling in de Aandrijfas

Er moet een lichte speling zijn in de aandrijfasbehuizing. Om de speling af te stellen, maak je de stelschroef op de U-koppeling los. Trek de propelleras totdat er niet meer dan 1 mm afstand is bij “pijl 2” in de tekening. Draai de stelschroef opnieuw vast.

Berging van de Boot

Als de Blast per ongeluk omslaat en volloopt met water, is deze uitgerust met schuimdrijfvermogen om te helpen voorkomen dat hij zinkt. Traxxas raadt het nooit aan om te proberen te zwemmen of waden om een boot te bergen. Als je je lanceerplek zorgvuldig hebt gekozen (tegen de wind in), zal de Blast waarschijnlijk vanzelf naar je terugdrijven.

Als er geen wind is, heb je een tennisbal en een stuk touw nodig. Bind de tennisbal stevig aan één uiteinde van het touw; gooi de bal dan over de drijvende boot. Trek de bal binnen en probeer de boot te verstrikken in het touw. Trek de boot langzaam naar de kust. Als alleen de boeg van de boot nog zichtbaar is, probeer dan een visaas met veel haken en een hengel te gebruiken. Probeer de rand van het bovenste dek of het aandrijfmechanisme met de haken te haken.

Onderhoud

  • Houd de Blast schoon van opgehoopte vuil en olie.
  • Smeer de motorbussen opnieuw in voor elke dag van gebruik. Gebruik een olie die geschikt is voor elektrische motoren zoals 3-in-1 Olie™.
  • Smeer periodiek de bus in de aandrijfasbehuizing en de aandrijfasbuis opnieuw in. Het oliegaatje voor de aandrijfasbuis bevindt zich onder de afgesloten ontvangerbox.

Opslag

Laat al het water uit de Blast weglopen en droog hem grondig voordat je hem opslaat. Berg de Blast op met het luik verwijderd zodat eventuele resterende vocht kan verdampen.

Schilderen van de Romp

Als je de romp in een andere kleur wilt schilderen dan de standaard witte kleur, kies dan zorgvuldig je verf. Gebruik alleen verf die geschikt is voor plastic modellen (verkrijgbaar bij je hobbyleverancier). Test de verf op een onopvallende en niet-kritische plek voordat je de hele boot schildert. De verf op de onderkant moet glad zijn om prestatieverlies te voorkomen.